Нові правила для майбутніх водіїв: що змінює МВС

Майбутніх водіїв в Україні найближчим часом чекає ряд нововведень в частині видачі документа і допуску до керування автомобілем.

Як повідомляє прес-служба МВС, це пов’язано з постановою Кабміну від 22 вересня. Там розповіли, що в водійських посвідченнях буде вказуватися відмітка про здачу практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду “78” в графі 12 посвідчення. Власники посвідчень з подібною позначкою зможуть управляти тільки авто з АКПП, а при її відсутності – з будь-хто. Ті водії, які отримали права раніше, зміни не відчують.

 

нове посвідчення

Крім того, було збільшено термін дії результату успішно зданого теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС. Раніше він становив три місяці, тепер – два роки. “Але не довше, ніж термін дії свідоцтва про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів”, – уточнили в МВС.

Також водіїв звільнили від обов’язкового надання документів, що підтверджують навички управління при відкритті нижчої категорії або категорії з причепом.

Зміниться і форма відображення обмежень в управлінні на посвідченні водія. Тепер їх будуть позначати у вигляді кодів – як в Євросоюзі, а не піктограмами, як було раніше.

У вигляді кодів відображаються:

  • медичні причини обмежень (окуляри, слухові апарати, протези кінцівок тощо);
  • пристосування транспортного засобу (модифікована трансмісія, пристосована педаль зчеплення, модифіковані гальмівні системи і т. п.);
  • керування транспортним засобом тільки в денні години, тільки без пасажирів, в межах міста / регіону тощо.

Зміни торкнуться і процедури прийняття іспитів. Тепер у разі одночасного відкриття двох категорій іспити (іспит) здаються за вищою з них (крім категорій B1, B, BE):

  • при відкритті категорій С і С1 теоретичний і практичний іспити складаються тільки по категорії С;
  • при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у випадку наявності в ньому кількох відкритих категорій, теоретичний і практичний іспити також здаються за вищою категорією.

“Всі нововведення будуть введені відразу після оприлюднення зазначеної постанови Кабінету міністрів України, крім нововведення, що стосується вказівки позначки про автоматичній коробці передач в посвідченні водія, яке буде реалізовано протягом трьох місяців”, – йдеться в повідомленні МВС.

Джерело:mereza.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *