Несподівано! Фатальний обмін – “золоті гори”, Зеленський не здається: останнє слово за нами…

21 липня США та Німеччина прийшли до великої політичної угоди, яка може повністю змінити маршрут поставок газу з Росії до Європи. Україні в цьому разі загрожують енергетична криза, багатомільйонні збитки та повномасштабна війна.

Однак зараз лунають пропозиції щодо компенсації нашій країні – включно із фінансовою допомогою, захистом від російської агресії та навіть прискореним вступом до НАТО.

Що стоїть на кону?

За минулий рік “Газпром” заплатив “Нафтогазу” 2,1 млрд доларів за прокачування блакитного палива по газотранспортній системі України в Європу. Таку ж суму Росія повинна буде платити щорічно до 2024 року – згідно з п’ятирічним контрактом.

Після запуску ПП-2 і закінчення контракту російська сторона може повністю відмовитися від прокачування газу через Україну, позбавивши нас щорічних надходжень до бюджету за експлуатацію ГТС.

“Зараз у нас є контракт на кілька років із транзиту газу — до 2024 року. Питання в тому, що станеться після 2024 року. Адже 2024-й – це не так далеко. І я згоден із міністром фінансів в оцінці – у нас будуть від цього втрати. 1,5 млрд доларів – це немало”, – вважає ексміністр економіки Тимофій Милованов.

Ще одна причина для занепокоєння – військова безпека України. Адже зараз транзит гарантує нашій країні захист від повномасштабного наступу з боку РФ. “Поки у нас є транзит, руки нашого північного сусіда це зв’язує”, – вважає глава Оператора ГТС України Сергій Макогон.

НАТО в обмін на “Північний потік-2”?

Є й інші варіанти компенсації – наприклад, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Таку пропозицію нещодавно озвучив міністр закордонних справ Литви Габріель Ландсбергіс. Також, за його словами, рівнозначним обміном на запуск “Північного потоку-2” стало б виведення російських військ з окупованих територій.

“Бачу можливості виправити цю помилку, якби Україні був запропонований План дій щодо членства в НАТО або щоб відкриття газопроводу було використано як важіль для виведення російських військ із території України… Це серйозний важіль, і є можливість використовувати його. В іншому разі це стане поразкою держав, які домовилися про “Північний потік-2”, – заявив дипломат.

Що ще отримає Україна?

Після п’яти місяців переговорів американська та німецька влада все-таки оголосила про угоду щодо “Північного потоку-2”. Вона складається з восьми пунктів і повинна захистити Україну від повномасштабної російської агресії, а також дозволити модернізувати українську газову інфраструктуру. Ось головні з умов:

  • Німеччина підтримає США в спробах домогтися продовження контракту на транзит російського газу через Україну ще на 10 років після 2024 року (коли закінчується термін дії чинного контракту);
  • Німеччина буде домагатися санкцій проти Росії, якщо Москва буде здійснювати “агресивні дії” проти України;
  • США та Німеччина фінансово допоможуть Україні з диверсифікацією джерел енергоресурсів, щоб знизити залежність країни від поставок і транзиту російського газу;
  • Німеччина згодна організувати “зелений фонд” у розмірі мільярда доларів, щоб підтримати енергобезпеку України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *