Це станеться 24 лютого! Жданов влетів – радісна звістка: Захід піднявся! Уд@р по РФ, зн/щити!

Західні партнери продовжують підтримувати Україну у протистоянні російській агресії. Євросоюз готує черговий “подарунок” для Владіміра Путіна, а саме 1- пакет санкцій проти країни-агресорки.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов у стрімі на своєму ютуб-каналі.

Росія дуже любить прив’язуватися до знакових дат. Тому українська влада та низка експертів припускають, що Путін може до 24 лютого розпочати щось серйозне. Адже це – річниця початку війни Росії проти України. Водночас західні партнери України своєрідним чином відреагували на пристрасть Кремля до знакових дат.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про те, що 10 пакет санкцій проти Росії оголосять до 24 лютого – річниці масованого збройного вторгнення російських військ в Україну,  – зазначив військовий експерт.

Він додав, що ЄС готує дуже потужний пакет санкцій обсягом 10 мільярдів євро.

“Йдеться і про нову ціну на російський газ, а також санкції для юридичних та фізичних осіб з-поміж російського олігархату, політикуму та інших посадових осіб”, – сказав Жданов.

Військовий експерт зауважив, що 10 пакет санкцій проти Росії став однією з тем для обговорення на саміті Україна – ЄС, який відбувся у Києві 3 лютого. Також, за словами Жданова, на міжнародній зустрічі говорили про шлях України до членства у Європейському Союзі.

“Українцям уточнили “домашнє завдання” щодо 7 пунктів, які має виконати Україна для вступу в ЄС”, – сказав Жданов.

Він додав, що йдеться про боротьбу з корупцією та необхідність проведення реформ у державі. Зокрема, Україна має здійснити судову та конституційну реформу.

Я думаю, конституційна реформа буде полягати у тому, щоб пост президента був номінальним і представницьким. А функції виконавчої влади в Україні виконуватимуть уряд та прем’єр-міністр,  – сказав Жданов.

Військовий експерт припустив, що саме на таких змінах наполягатиме Європейський Союз.

Водночас зазначимо, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн раніше заявила, що Україна наразі демонструє гарний прогрес у виконанні семи рекомендацій для підготовки до вступу до Євросоюзу.

Вона нагадала, що з Україною, як країною кандидатом, було узгоджено, що треба виконати сім рекомендацій.

“Україна здобуває гарний прогрес за цими сімома кроками”, – сказала фон дер Ляєн.

Вона пояснила, що спочатку буде усна оцінка стосовно прогресу України у виконанні семи рекомендацій. Ця усна оцінка буде представлена весною для усіх 27 країн-членів Євросоюзу.

“Але увага зосереджуватиметься на великому письмовому звіті, який буде представлено восени у звіті про розширення”, – сказала фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що різні служби Єврокомісії збирають дані і проводять перемовини з представниками української влади та вивчають поточний прогрес, аби продемонструвати зрушення, здобуті з часу надання Україні статусу країни-кандидата на вступ в ЄС. Зокрема, фахові експерти проводять засідання. За її словами, вчора і сьогодні експерти детально розглянули те, що ще необхідно зробити для виконання семи рекомендацій і що вже зроблено.

Як сказав Шмигаль, із семи рекомендацій вже виконані такі кроки як ухвалення закону про деоліхархізацію (відбувається робота над підзаконними актами), ухвалення законів про медіа і національні меншини. Також вже відбулось призначення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, відбувається завершення процесу з призначення директора Національного антикорупційного бюро, відбулось обрання членів Вищої ради правосуддя України (що створює можливість призначити Етичну комісію і почати роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Крім того, прийнято законодавство про призначення суддів Конституційного суду. Також треба виконати вимоги Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) щодо прозорості коштів.

“Фактично, по всіх семи пунктах – вони або виконані, або є значний прогрес, і ми розуміємо, коли вони будуть виконані”, – зазначив Шмигаль.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *