Запам’ятайте цю м0рdяку! Це депутат ВР двох скликань, який брав участь в каtувані українських військовополонених

Олексій Журавко – ексдепутат Верховної Ради України. Проходив туди у 5 та 6 скликаннях як представник сумнозвісної Партії Регіонів.

У 2014 році Олексій підтримав кремлівські спроби дестабілізувати ситуацію в Україні та долучився до бойовиків так званої «ДНР».

Існують свідчення про те, що екснардеп брав участь у катуваннях українських військовополонених.

Один військовослужбовець, який пробув у полоні 776 днів, згадує про те, що Журавко особисто знімав на камеру тортури.

Бійця АТО змушували читати текст, де він “просив вибачення за злочини проти народу Донбасу”. Журавко наказав жорстоко побити чоловіка, оскільки він “читав без емоцій.”

Окрім цього, Олексій Журавко відомий пропагандистською діяльністю проти України.

Екснардеп неодноразово робив публічні заяви про “колоніальну політику Заходу щодо України”, яка нібито є причиною конфлікту на Донбасі.

Наразі Олексій Журавко перебуває у розшуку СБУ через підозру у діях, розрахованих на зміну конституційного устрою та захоплення влади в Україні.

Втім, незалежне журналістське розслідування виявило, що всі бізнеси ката та пропагандиста успішно працювали в Україні всі ці роки, а його довірені люди зберегли посади та навіть депутатські мандати.

Свободу в’язням Кремля

Джерело

Деталі у матеріалі:

«Звертатися – громадянин начальник»: Як бойовики на Донбасі катують полонених українців

Затримання, витончені тортури і погрози насильством, психологічний тиск та постійні побиття. Це реальність, з якою довелося зіткнутися українцям в полоні бойовиків на Донбасі.

Служба безпеки України опублікувала в спеціальному бюлетені свідоцтва 42-х українців, що побували в заручниках у бойовиків на Донбасі.

Ці українці, як зазначають в СБУ, перебували у полоні від 189 до 1083 діб. Розберемося детальніше, про що саме вони розповідають у своїх свідченнях.

Введення
В СБУ уточнюють, що цей збірник – вже шосте за рахунком документальне видання, підготовлене за результатами опитування працівниками спецслужби звільнених українців.

Зібрані СБУ матеріали в повному обсязі передають до міжнародних судових інстанцій як докази порушень Росією низки міжнародних конвенцій.

Адреси тортур, причини затримань, особи учасників тортур та інші деталі знущань з українців. Картина на Донбасі постійно доповнюється. Подивимося, що вдалося дізнатися з видання № 6.

За що затримували українців

Причини загалом схожі:

— «Незаконне перетинання кордону України і «ДНР»/»ЛНР».

— «шпигунство».

— «терористична діяльність».

— наявність символіки України та Євросоюзу.

— «державна зрада «ДНР».

— «допомога ЗСУ»

— «участь у подіях 2014 року на Майдані».

Опитані полонені так чи інакше називали якусь з цих причин.

Свідоцтво Артема та Владислава. Цивільних, які пробули в полоні 444 дні:

«Терористи звинуватили в тому, що ми контактували з військовослужбовцями ЗСУ та добровольцями батальйону «Азов», яким передавали секретну інформацію про розміщення підрозділів регулярних військ РФ на тимчасово окупованих територіях Луганської області. Крім цього, у телефоні Владислава вони знайшли відео зі спаленням прапора так званої «ЛНР».

Як катували українців

І фізично, і психологічно.

Вищезазначені Артем і Владислав розповіли, що їх били та залякували. При цьому, крім звичайного побиття, використовували струм і задушення поліетиленовими пакетами.

Військовослужбовець Валерій, що пробув у полоні у бойовиків 890 днів, розповів, що його били руками, ногами та гумовими кийками.

Крім того, у нього забрали телефон і дзвонили рідним зі словами, що він перейшов на бік терористів.

За словами Олександра, цивільного, що пробув у полоні 848 днів, основною катівнею «ДНР» було приміщення колишнього архіву управління донецького СБУ. Там полонених тримали на полицях стелажів для паперів, без санвузла, білизни та проточної води.

Екс-працівниця міської поліклініки Галина, яка пробула у полоні 440 днів, розповіла про умови їхнього утримання.

За її словами, у полонених не було душа і вбиралень, їх могли на два-три дні закрити у так званій «склянці» (маленькому приміщенні) і карцері (приміщенні 1,5х2 м з відеокамерами, де не було вікон, але цілодобово горіло блакитне світло).

Галина додала, що її катували електричним струмом, прив’язували до стільця з мішком на голові, а також знущалися з неї морально.

Григорій. Цивільний, який пробув у полоні 391 день, розповів, що бойовики змушували «зізнаватися» в різних диверсіях.

Зокрема, у нього вимагали зізнатися у «підриві лінії електропередач, підготовці до підриву донецької телевежі, підриві пам’ятника Леніну, підриві кіосків і шпигунстві на користь України».

«Зізнання» з нього вибили і зафіксували на камеру. Після цього Григорія возили на місце, де він нібито зберігав боєприпаси, щоб зафіксувати все на відео.

Він був заздалегідь проінструктований, де повинен показувати і що говорити.

Схожа ситуація була у військовослужбовця Володимира, який пробув у полоні 711 днів.

За його словами, одного разу бойовики принесли йому фото його дітей і змусили дати інтерв’ю кільком російським телеканалам.

Цивільний Віктор, що пробув у полоні у бойовиків 303 доби, розповів про епізод за участю «людини з російським акцентом». Далі пряма цитата:

Особа з російським акцентом зачитала таке: «Звертатися – громадянин начальник, годування двічі на добу, дамо папір написати явку з повинною. Якщо не напишеш, одягнемо електричний дріт на геніталії («кінець»), другий – у задній прохід, і пустимо струм».

Метод Захарченка та участь екс-нардепа України

Одразу кілька колишніх полонених згадують про зустрічі з «екс-головою» «ДНР» ліквідованим Олександром Захарченком.

Згадує Роман, військовослужбовець, що пробув у полоні 189 днів:

«Одного разу відвезли до Захарченка, який допитував особисто. Це навіть важко назвати допитом: весь час нецензурна лайка, крик, залякування на сексуальному ґрунті. Ймовірно, він був у стані наркотичного сп’яніння. Після завершення допиту Захарченко наказав своїм підлеглим вбити мене (була імітація розстрілу)».

Про імітацію розстрілу говорить і інший військовий, Олександр, що пробув у полоні 1059 днів.

«В полоні до мене систематично застосовували тортури і фізичний, психологічний вплив, одного разу катували в присутності лідера донецьких терористів Захарченка, який потім наказав розстріляти мене (була імітація страти з пострілами над моєю головою) … »

У тортурах одного з полонених українців брав участь колишній депутат Верховної Ради.

Як розповів військовослужбовець Микола, що пробув у полоні 776 днів, бойовики систематично катували його, вимагаючи заявити на відеокамеру, що військові ЗСУ «причетні до злочинів проти народу Донбасу».

Тортури знімав на відеокамеру екс-нардеп України Олексій Журавко.

«За те, що я, на його думку, читав без емоцій, Журавко наказав вдарити мене кілька ударів в обличчя, що й зробили представники так званого «МГБ ДНР», — розповів Микола.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *