Вона гуляла по узбережжю і виявила дивну субстанцію. Ви ні за що не здогадаєтеся, що це …

Нещодавно мешканка Великобританії виявила на пляжі дивну субстанцію. Спочатку вона подумала, що це медуза, але правда виявилася страшнішою …

Думаєте, це камінці або галька? Ні. Це жир і сміття, яке море скачало в камінчики і акуратно виклало на пляж. Цю субстанцію ще називають фатбергамі (за аналогією з англійським fatberg).

Якщо говорити точніше, фатбергі формуються в каналізаційній системі зі сміття, зокрема використаних вологих серветок і харчового жиру.

З каналізаційної системи фатбергі потрапляють в світовий океан, а потім водою їх викидає на берег …

Це не просто сміття. Фатбергі токсичні і можуть завдати шкоди живим істотам. Наприклад, на одному з узбереж Великобританії висить така табличка: “Увага. Остерігайтеся пальмової олії на пляжі. Не торкайтеся. Може бути небезпечним для собак “.

Людям, природно, теж не варто торкатися до фатбергів, – вони кишать бактеріями.

Це не просто проблема для берегової лінії …

Це справжній бич каналізаційної системи. Ось такі камені забивають каналізацію на раз-два:

Найбільший фатберг, знайдений на сьогоднішній день, важив 15 тонн! До його складу, в основному, входили вологі серветки.

Небезпека викидання серветок в систему водовідведення відома вже давно, і адміністрації міст Великобританії попереджають, що від такого сміття слід позбавлятися іншим способом.

Наприклад, до 80 відсотків усіх каналізаційних засмічень в Австралії відбувається саме через серветки. І це обходиться людям в зайві тисячі доларів, на які керуюча компанія збільшує рахунки за ремонт системи. А яка шкода для екології … Страшно подумати!

Такий безневинний жест, як викидання вологої серветки в унітаз, може створити масу проблем. Давайте не забувати піклуватися про природу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *