Україна перейде на зимовий час: лікар оцінив вплив на здоров’я і сон

Переведення годинника на зимовий час спричиняє не настільки великий вплив на організм людини, як інші природні чинники, зокрема, осіннє похолодання чи скорочення тривалості світлового дня. В середньому адаптація до нового часу займає 7 днів.
Про це в ексклюзивному коментарі OBOZREVATEL розповів лікар-психотерапевт Олександр Коломійчук. «Це та ж ситуація, що і зі зміною часових поясів під час авіаперельотів. Серйозних змін бути не повинно», – запевнив він.

«Не варто перебільшувати важливість цієї години. До будь-яких змін людина поступово пристосовується. На нас більше впливає не стільки штучне світло і час пробудження, скільки природні речі – час настання темряви, перепади температури тощо. Осінні холоди, які прийшли передчасно, впливають на нас куди більше, ніж переведення годинників», – зауважив медик.

Він додав, що українці стикаються і з таким видом стресу, як невизначеність. «Люди не бачили стабільності в країні років десять. І постійно висить якась напруга, очікування чогось», – зауважив Коломійчук.

«На якість сну впливає все, і це також», – наголосив він.

Медик нагадав, що зимовий час, на який Україна перейде в ніч із 30 на 31 жовтня, фактично є початковим для України. Саме в цьому часовому поясі наша країна жила до запровадження практики переведення годинника.

Відео дня:

Водночас він заявив, що як фахівець спокійно ставиться до переведення годинника. «Організм людини настільки вміє пристосовуватися, що вплив переведення годинника – годину туди – годину назад на тлі інших впливів мізерний. Я б не став на нього зважати з погляду впливу на організм», – підсумував психотерапевт.

Як писав OBOZREVATEL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *