Щойно! Ахметову перепало – прямо в очі: Зеленський не добирав слів. Шантаж не пройде – Раду трясе!

Останні два місяці Володимир Зеленський та Рінат Ахметов вели між собою кулуарну війну, проте цього тижня конфлікт переріс у відкриту фазу.

Вже кілька днів розмови у київських політичних кулуарах, що Зеленський та Ахметов посварилися.

“«ДАВИД ПРОТИ ГОЛІАФА» — БИТВА ОФІЦІЙНО РОЗПОЧАЛАСЬ…”, – пише на своїй сторінці у Фейсбук блогер Євген Прокопишин.

І одразу пояснює:

“Це я про Зеленського та Ахметова (а битви Зеленський-Порошенко і Зеленський-Медведчук йдуть уже більше року)… Уже давно видно їх розкол, а в останні тижні це різко загострилось… І от люди близькі до ОП (як наприклад Лещенко) та до Ахметова (через Авакова, як то Романенко) сьогодні одночасно підтвердили, що між Зеленським і Ахметовим відбулась жорстка розмова, в якій Президент погрожував «я помножу тебе на нуль», а олігарх відповів «я всіх президентів пережив, і тебе переживу» – саме після цього все і почалось десь з місяць тому…”, – зазначає блогер.

Окрім того, на його думку в цій битві жертв буде дуже багато, тому що зійшлись найвпливовіший політик країни (Президент) і найбагатша людина країни (олігарх).

Варто зазначити, що Експерти зараз говорять про протистояння між Банковою і найбагатшою людиною країни Рінатом Ахметовим.

В цьому контексті варто вказати й на те, що Окрім величезного доходу від металургії, Ахметов має надприбутковий енергетичний бізнес, який у світлі початку протистояння з владою має набагато більше значення: розпочався опалювальний сезон, і для країни критично важлива робота теплової генерації, значна частка якої належить найбагатшому українцеві. Як відомо, більше половини електрики в Україні виробляють АЕС, але вони постачають його в систему протягом доби рівномірно, за різної потреби в ньому: уночі менше, вдень більше. Щоб збалансувати цей перепад споживання якраз і потрібні ТЕС та ГЕС.

Ринат Леонідович чудово розуміє роль ТЕС та обленерго, що йому належать, у забезпеченні енергобезпеки країни, особливо в осінньо-зимовий період. Як і роль ключової сировини для ТЕС – вугілля, видобутком якого він також значною мірою володіє в Україні.

Схоже, олігарх передчував і спрогнозував конфлікт із Банковою, добре до нього підготувавшись. Ще навесні він пролобіював заборону на імпорт дешевшої електрики з Росії та Білорусі, а влітку зовсім неквапливо закуповував вугілля для своїх ТЕС, внаслідок чого восени стався дефіцит.

Окрім суто економічних кроків, Ахметов задіює і свій великий медійний ресурс, а також політичну клієнтелу у владі.

“Думаю, методи Ахметова в боротьбі з владою будуть звичні – інформаційна атака на всіх його інформресурсах. Крім того, буде задіяти всі політичні канали, афілійовані з Ахметовим депутатами з усіх фракцій і партій. Якщо конфлікт посилюватиметься – варто чекати на масовий приїзд до Києва співробітника ахметівських підприємств з відповідними акціями протесту проти “знищення української енергетики”. Що буде далі – сказати складно, адже донедавна заходити надто далеко Ахметову не доводилося, він домагався своєї мети без залучення всієї повноти наявних у нього ресурсів”, – сказав “Апострофу” політолог Петро Олещук .

Про те, що навколо Ахметова формується спілка відомих політиків, опозиційної влади, стало остаточно зрозуміло із заяв екс-міністра МВС Арсена Авакова в ефірі “Україна 24”, що належить власнику СКМ.

Також Паралельно йде розгортання політичних проектів. Наприклад, у п’ятницю Дмитро Разумков заявив про утворення міжфракційного об’єднання “За розумну політику”, до якого потенційно може увійти до 25 депутатів, більшість із яких представляють СН – не так багато, але все ж таки це дуже відчутно. Подейкують, що у президентській фракції Ахметов досі може розраховувати і на “групу Павлюка”, яка налічує до 40 нардепів.

Отже, можна зробити висновок про те, що нас чекає вирішальна осінь, яка покаже чи вдасться Володимиру Зеленському реально змістити олігархів з насиджених місць та змусити їх вести чесний бізнес. Перший крок вже зроблено, адже не зважаючи на опір системи, закон про деолігархізацію підписано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *