“Нам не соромно…” Цинізму немає меж! Лавров відповів на питання про знyщ@ння військ рф над мирними жителями та дітьми ФОТО

Міністр закордонних справ окупантів Сергій Лавров прокоментував воєнні злочини, які російські військові вчиняють на території України. Він сказав, що “росія така, яка є, і ми не соромимося показувати себе такими”.

Таку заяву глава МЗС рф зробив в інтерв’ю ВВС. Журналіст попросив його прокоментувати те, що росіяни 28 днів утримували 360 осіб у підвалі у селі Ягідне в Чернігівській області. Він процитував слова верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, яка розповідала, що серед полонених було 74 дитини та п’ять осіб з інвалідністю.

Окупанти не дозволяли людям виходити з підвалу, там майже не було води та їжі, померло десять осіб.

Кореспондент запитав у Лаврова, чи це є “боротьбою з нацизмом”, якою прикривається росія. На це представник окупантів у традиціях російської пропаганди заявив, що міжнародні посадовці та організації “зазнають тиску Заходу і виступають рупором фейкових новин”.

“Ні, росія не біла і не пухнаста, росія така, яка вона є, і ми не соромимося показувати себе такими, якими ми є”, – заявив Лавров.

Нагадаємо: слідство встановило, що у березні 2022 року під час окупації Ягідного російські воєнні злочинці зігнали понад 300 людей, серед яких було понад 70 дітей, в тісний підвал сільської школи, де був облаштований російський штаб. Цивільні стали їхнім “живим щитом”, наймолодшому бранцю було 1,5 місяці, найстаршому – 93.

"Підвал смерті" у Ягідному
"Підвал смерті" у Ягідному

Їх насильно утримували в нелюдських умовах: тіснота і задуха, цілковита темрява, голод і спрага, повна антисанітарія. З 9 по 28 березня у підвалі померли 10 цивільних мешканців. Також в цей час у Ягідному російськими військовими було вбито ще 17 осіб.

У тісному підвалі окупанти тримали понад 300 людей
Померло 10 осіб

Перед тим, як зігнати людей у підвал, їх вигнали з укриттів, змушували на морозі роздягатися на вулиці, шукали татуювання. У цей час окупанти грабували з їхніх будинків пральні машини, телевізори, мікрохвильовки, електрочайники та інші речі.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що вже встановлено особи дев’ятьох російських військовослужбовців, які влаштували “підвал смерті” в Ягідному. Окупантам повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством. Усі вони – із мінометної батареї 2-ї механізованої бригади військової частини №55115 (Кизил, столиця Республіки Тува).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *