Годину тому! Прямо в РНБО – їх викрили: це таки сталось. Мільйони гривень – Данілов не простить. Геть!

Члени Ради нацбезпеки і оборони – перший віце-прем’єр Олексій Любченко і глава Держслужби фінансового моніторингу Ігор Черкаський – можуть спільно бути причетними до багатомільярдних “скруток” податку на додану вартість, пише UBR.

Наявність “скруток” напередодні визнав діючий глава УКРІНФОРМ Вадим Мельник. Черкаський вже є фігурантом кримінальної справи про “скручування” на 79 млрд грн. Любченка раніше звинуватили в нанесенні збитку держскарбниці на суму не менше 30 млрд грн.

Видання нагадує, що ключовим бенефіціаром схеми “скруток”, обсяги яких оцінюються на рівні до 60 млрд грн на рік, ЗМІ називають першого віце-прем’єра і міністра економіки Олексія Любченка. Коли він очолював податкову службу в 2020-2021 рр. по “карантинній” постанові уряду, то не тільки не зупинив, а й з новою силою стимулював потоки нелегальних транзакцій.

Згідно з оприлюдненими даними тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, збитки від “скруток” за час перебування Любченка на посаді з травня по грудень 2020 року склав 19,6 млрд грн, а за інформацією ЗМІ, ще 12,4 млрд грн. – це “скручування” за січень-травень 2021 року за участю понад 1300 компаній з найрізноманітніших галузей.

Видання зазначає, що ці обсяги виведення в тінь несплачених податків чомусь “не помічає” Держслужба фінансового моніторингу. Її з 2014 року беззмінно очолює Ігор Черкаський, який до цього вже обіймав цю посаду в 2008-2010 роках.

“Саме за його каденції, як стверджують старожили податкової служби, “скрутки”стали буденним явищем, адже Держфінмоніторинг системно закриває очі на схеми ухилення від сплати податків, хоча все махінації добре видно в системі держорганів. Сьогодні Черкаський входить до складу Ради нацбезпеки і оборони” , – пише видання.

“На відміну від Любченко, який з приходом до влади Партії регіонів в 2010 році лише продовжив своє бурхливий кар’єрне зростання, Черкаський формально йшов на цей період в тінь. Але, як стверджують злі язики, активно консультував владну верхівку з питань тіньової економіки. В тому числі до переліку тих, хто консультувався потрапляв і діючий на той момент глава Держфінмоніторингу, і керівництво податкової служби, до якого входив і Любченко “, – йдеться в матеріалі.

“Нинішні обсяги “скруток”, які ставить Любченко, можна порівняти з “звичними” для Черкаського оборотами. Однак, як стверджують учасники “ринку”, цього разу перший віце-прем’єр заручився підтримкою непотоплюваного голови Держфінмоніторингу ще і з прицілом на майбутнє, щоб мати надійного “партнера” ​​для фінансових махінацій після призначення на пост прем’єр-міністра.

Втім, в правоохоронних органах накопичилося вже чимало запитань і до Любченко, і до Черкаського, тому судилося цій команді далі успішно співпрацювати, буде зрозуміло вже на початку осені “, – йдеться в статті.

Відзначимо, що у свою чергу Глава РНБО Олексій Данілов вважає, що Україна зможе стати членом НАТО після того, як викорінить вплив олігархів на економіку країни і корупцію. Про це він сказав під час форуму Україна 30.

“Якщо у нас залишатиметься олігархічна економіка, корупційна складова як наслідок олігархічної економіки, то, на превеликий жаль, квиток у НАТО ми з вами не отримаємо”, – сказав Данілов.

Сам глава РНБО вважає, вступ України в НАТО буде “запорукою її незалежності”.

“У нас є сусід, який постійно задивляється на наші території, у нас 7 років триває війна, і, на жаль, ми не можемо з цим впоратися, бо протягом певного часу замість того, щоб будувати державу, олігархічно-економічна модель побудови нашої країни дедалі більше “з’їдала” Україну і можливості для бізнесменів займатися бізнесом”, – відзначив він.

“З 1998 року відбулася перша фіксація корупціонування олігархами економіки. У цьому треба ставити крапку. Нам необхідно рухатися в бік Європи, в сторону членства в НАТО. Після прийняття закону про деолігархізацію все стане на свої місця”, – додав Данілов.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *