15 хвилин тому! НАТО вліпило – ультиматум, Столтенберг не підбирав слів! РФ бомбить, заткнули

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія має значні військові сили біля кордону з Україною, проте закликав не спекулювати щодо можливості масштабного вторгнення.

Про це він заявив на пресконференції з главою МЗС України Дмитром Кулебою у Брюсселі.

“Останніми тижнями ми спостерігали велике військове нарощування Росії, ми бачимо незвичайну концентрацію військ і ми знаємо, що вони раніше вже використовували ці сили для проведення агресивних дій проти України”, – відзначив генеральний секретар, передає “Європейська правда”.

Також Столнберг наголосив, що НАТО залишається пильним і закликав Росію бути прозорою щодо своєї військової діяльності.

Він додав, що частина цих військ є вже і на території України, зокрема, в окупованому Криму.

“Також ми бачимо сепаратистів на Донбасі, який також є частиною України, підтримуваних Росією. Я не хочу спекулювати, але ми маємо тримати очі відкритими щодо можливостей, які Росія має для проведення потенційної військової агресії проти України”, – сказав генсек.

“Будь-яка подальша провокація або агресивні дії Росії викликали б серйозне занепокоєння”, – додав  Столтенберг.

Генеральний секретар і міністр закордонних справ також обговорили політичну та практичну підтримку України з боку НАТО. 

“Російські військові маневри, енергетична криза в Європі та міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою мають розглядатися в єдиному комплексі як елементи гібридної війни Росії проти Європи та євроатлантичної спільноти. Україна завжди була та залишається відданою миру, справедливості та безпеці в Європі. Ми готові разом захищати ці фундаментальні для України та євроатлантичної спільноти принципи”, – заявив Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з Єнсом Столтенбершом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що скупчення російських військ біля кордонів України та в тимчасово окупованому Криму – це скоріше демонстрація, що РФ готова їх використати.

Кулеба нагадав, що з весни цього року Росія не відвела війська та техніку від кордону України, які країна-агресор нібито залучала у “навчаннях”.

“Те, що відбувається зараз, це швидше демонстрація, що Росія готова застосувати накопичені війська і техніку”, – переконаний міністр.

За його словами, керівництво РФ розглядає різні варіанти, серед яких і потенційне воєнне вторгнення в Україну.

Як повідомлялось, спецслужби західних країн мають дані про «високу ймовірність» спроб Росії дестабілізувати ситуацію в Україні найближчої зими, у тому числі військовими методами. Про це пише британське видання Financial Times. Воно цитує заступника міністра оборони України Ганну Маляр. За її словами, Захід попередив Київ, що Москва може готувати збройну ескалацію конфлікту, який триває з 2014 року.

При цьому, за словами української чиновниці, західні спецслужби у своїх прогнозах спираються не лише на дані про зосередження понад 90 тисяч російських військових по периметру кордонів з Україною, а й на якісь інші відомості, вочевидь, секретного характеру. При цьому видання вказує, що повної ясності про наміри Росії Захід не має, і інтерпретація зібраних розвідкою даних «вимагає подальшого обговорення.

Нинішню ситуацію в статті названо більш небезпечною, ніж весняне загострення біля кордонів з Україною, коли Росія під приводом навчань також зібрала велике угруповання.

Джерело:korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *