Зеленський не чекаючи кінця тижня пішов ва-банк – це війна: прямо в Раді. Іграм кінець – Банкова добила. Відібрати

Офіс президента Володимира Зеленського продовжив “санкційний наступ” на олігархів. Цього разу вдарили по скандально відомому підприємцю та власнику Group DF Дмитру Фірташу.

Рада національної безпеки і оборони за підсумками засідання, проведеного в п’ятницю, 18 червня, ввела санкції проти шести фізичних та чотирьох юридичних осіб, які, ймовірно, пов’язані зі спецслужбами РФ, а також причетні до організації кібератак.

Як повідомив журналістам секретар РНБО Олексій Данілов, персони, що потрапили під санкції, “безпосередньо причетні до розробки вірусу NotPetya”. Вони також причетні до організації кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури країни. Конкретні імена і назви організацій пан Данілов не назвав.

Проте секретар РНБО повідомив, що санкції були введені проти двох великих вітчизняних бізнесменів – Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

“Що стосується пана Фірташа, то санкції стосуються його участі в титановому бізнесі, поставок сировини, яка потім йде на військові підприємства РФ. Ми не можемо допустити, щоб це тривало”, – заявив Олексій Данілов. За його словами, під санкції також потрапили підприємства, які “безпосередньо афілійовані з військово-промисловим комплексом РФ і використовували цей титан у військовій сфері”.

Президент Володимир Зеленський слідом уточнив, що санкції також були введені і проти гендиректора російської держкорпорації “Ростех” Сергія Чемезова, пов’язаного з президентом Володимиром Путіним. “За пропозицією РНБО прийнято рішення про застосування санкцій щодо Фірташа Д.В., Фукса П.Я., Чемезова С.В., Шелкова М.Є.”, – написав глава держави у своєму Telegram-каналі.

Експертне співтовариство сприйняло повідомлення про санкції проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса в цілому без подиву.

“За Фірташа було очевидно, що рано чи пізно санкції будуть. Його титанові підприємства працюють в Криму – на окупованій території, під російською юрисдикцією. При цьому титан йде з українського боку. Плюс є розслідування американців по Фірташу. Як мінімум, дві причини для санкцій. Не виключені подальші дії стосовно бізнесмена. Наприклад, можливі кроки вбік демонополізації його положення на газовому ринку”, – зазначив в коментарі “Апострофу” керівник Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко

Формальні приводи для санкцій є лише частиною загальної картини. Крім економічних питань є і політичні мотиви для удару по Дмитру Фірташу. Відомо, що пан Фірташ є впливовим партнером тієї частини ОПЗЖ, яку позаочі називають “газовиками”. Йдеться про Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка.

Після атаки Офісу президента на скандального кума президента РФ Віктора Медведчука (голова політради ОПЗЖ), “газовики” опинилися в досить зручному положенні. Вони під удар не потрапили, а в перспективі отримали можливість перехопити вплив у групи Медведчука-Рабіновича. У більшій частині політичних сил, яких прийнято називати проросійськими, кремлівського кума недолюблюють за спроби підім’яти це політичне поле під себе.

Є й інший важливий момент: “газовики” самі по собі немонолітні. “Фірташ, Бойко і Льовочкін мають спільні політичні та фінансові інтереси. Проте, кожен з них теж веде свою гру. Фірташ давно знаходиться за межами України. Водночас, Льовочкін і Бойко зараз близькі до Банкової. І вельми не проти того, щоб послабити свого компаньйона і спробувати підім’яти під себе його активи – це стосується в тому числі і телеканалу “Інтер”, який дуже давно хоче остаточно взяти під свій контроль Льовочкін. Санкції тут можуть допомогти”, – кажуть “Апострофу” джерела в ОПЗЖ.

На Банковій вважають, що якщо вийшло заткнути за пояс путінського кума, то й інших можна “посунути” без особливих складнощів. Правда є одне важлива відмінність. У ОПЗЖ, хитаючи взимку тему “тарифного майдану”, не підозрювали, що ОП може почати влаштовувати таке “свавілля”.

Для групи Віктора Медведчука санкції і кримінальні справи стали холодним душем. Вони просто виявилися не готові до жорсткого протистояння, що було помітно по млявим діям партії у Верховній Раді: безглузді блокування трибуни, голослівні заяви про імпічмент Володимиру Зеленському, погрози на адресу неіснуючих “фашистів”, приправлені комуністичними співами. Тепер гра йде в відкриту, і глави провідних фінансово-промислових груп в цілому розуміють, що влада, осідлавши санкційну хвилю, вже просто так не зупиниться. А значить, можуть послідувати удари у відповідь…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *