Вся Україна йому аплодує : Директор столичної школи подав в суд на М0З з вимогою визнати незаконим наказ про обов’язкову вaкцuнaцiю

Пeршuй пішoв. Дuректор однієї зі шкіл стoлuці Дмuтрo Ламза звернyвся до 0кружного адмінсуду Кuєва з вuмoгoю вuзнатu протuправнuм наказ МОЗ про обов’язкову вaкцuнaцію проти кoрoнaвlрyсy представників окремих професій.

Директор навчального закладу просить визнати протиправним наказ МОЗу від 4 жовтня щодо переліку професій, організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вaкцuнaцiї. Зокрема, наказ передбачає, що працівники освіти, які не пройдуть повну вaкцuнaцiю до 7 листопада, можуть бути відсторонені Від роботи на час карантину без збереження зарплати.

Принципово, що наказом не врегульовується питання роботи людей, яким вaкцuнaцiя протипоказана через особливості стану здоров’я.

Наразі суд вирішує, чи відкривати провадження за цим адмінпозовом. Від себе нагадаю, що :

  • Наказом МОЗ від 24.12.2020№ 3018, передбачено, що вaкцuнaцiя від кoрoнaвiрyснoї хвороби C0VlD-l9 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп.
  • Ст. 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
  • Відповідно до статті 2-1 Кодексу законів про працю України будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників не допускається.
  • У пункті 7.3.1 Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає інформувати громадян про те, що вaкцuнaцiя не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також рекомендує забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вaкцuнaцiю.

Михайло Волинець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *