То все почнеться вже за тиждень! Депутати в черговий раз погіршили життя українцям. І це все під час війни… – Поперешнюк

Повернувши з 1 липня мита та ПДВ на імпортні товари, депутати в черговий раз погіршили життя українцям.

Я не можу зрозуміти, чому українців позбавляють права купувати дешеві та якісні товари? Чим вони так провинилися перед чиновниками? Мабуть, вони мало постраждали від орків, потрібно підскубнути ще трохи?

Хочу нагадати, що у рейтингу Легкості ведення бізнесу в розділі міжнародної торгівлі ми до війни займали 74-те місце у світі. Можливо, хтось не знає, але ми маємо надзвичайно заплутану систему нарахування мит.

По-перше, 116 видів митних ставок. Наприклад, у Грузії було лише 3 ставки, це 0, 5 та 12%. До речі, через це стала непотрібною така професія як митний брокер 🙂

По-друге, мита можуть нараховуються від вартості товару, від кількості, чи його ваги. Є такі екзотичні мита, як ставки на племінних віслюків та звичайних віслюків… І це різні ставки! Це означає, що розплутати цей жах може хіба що досвідчений брокер. Ну і звісно, корупція 😉

Мусимо розуміти, що зараз міжнародна торгівля України – це порятунок нашої економіки. І час проходження машин через кордон має критичне значення.

Зараз середній час перетину кордону вантажного транспорту за кордон складає 48 годин та 24 в Україну. Це проблема національного масштабу. Повернення депутатами мит і ПДВ на імпортні товари перетворять цю проблему на катастрофу.

Ще 200 років тому економістами будо доведено, що протекціонізм та перешкоди міжнародній торгівлі шкодять економіці та добробуту людей. Але ми чомусь продовжувємо жити хибними економічними думками і цілеспрямовано шкодимо самі собі!

І це все під час війни…

Володимир Поперешнюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *