Прямо в аеропорту! Пов’язали – Тимошенко в істериці: втекти не вдалось, вкрали мільйони! Посадити

Національна поліція затримала керівника “Державної продовольчо-зернової корпорації України” при спробі втечі з України.

Про це повідомляє Департамент стратегічних розслідувань НПУ.

“Посадовця затримали оперативники Департаменту стратегічних розслідувань в аеропорту “Жуляни” вранці, 13 серпня. У такий спосіб він намагався уникнути відповідальності. Крім того, разом із ним затримали і його спільника”, – сказано у повідомленні.

Затримання відбулося в рамках розслідування справи про масштабні зловживання посадовців “Державної продовольчо-зернової корпорації України”. Сума збитків становить понад 57 мільйонів доларів США.

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції вже повідомили про підозру керівникові корпорації та власникові кількох товариств за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Наразі з ними проводяться слідчі дії.

Готуються клопотання в суд для обрання обом підозрюваним запобіжних заходів.

Правоохоронці встановили, що посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. Вони належали Роману Терещенку – давньому знайомому та колишньому члену партії Юлії Тимошенко. При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару. У ході слідства поліцейські викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії Китаю, посадовці державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що значно нижче ринкової. Так, лише протягом січня-травня цього року було укладено близько 10 збиткових зовнішньо-економічних контрактів на експорт зерна.

Відомо також про факти зловживання посадовців корпорації під час укладення договорів про страхування майна. Тариф за оформленим документом був у 3-5 разів вищий за ринкову вартість подібних послуг.

Теперішній очільник Андрій Власенко з 2015 до 2020 року був депутатом Миколаївської обласної ради від партії “Батьківщина” і паралельно у 2017-2020 роках очолював державне підприємство “Укрліктрави”.

У листопаді 2020 року Кабінет Міністрів України призначив Андрія Власенко тимчасовим керівником Державної продовольчо-зернової корпорації України. Він став уже третім керівником корпорації, у якого виникли проблеми із законом.

Також нагадаємо, як в листопаді 2019 року президент України Володимир Зеленський прокоментував, бажання Юлії Тимошенко – лідерки партії «Батьківщина», влаштувати її людей на «солодкі посади» в обмін на голоси від її фракції у Верховній Раді:

«Юлія Володимирівна розповідала, що пропонувала нам нових людей на різні посади. Людей, які «принесуть інвестиції».
Хотів би, щоб усі ми були чесними до кінця.

Так, Юлія Володимирівна справді пропонувала. Вона принесла список своїх людей для призначення на «солодкі» місця. А натомість обіцяла протягом року голосувати за всі закони разом зі «Слугою Народу» у Верховній Раді. Звісно, ми відмовили. Адже епоха договірняків скінчилася назавжди».

Згодом, у 2020-му нардепи від фракції “Голос” і від “Слуги народу” заявили: Юлія Тимошенко погодилася дати голоси за державний бюджет в обмін за можливість призначити свою людину в ДПЗКУ. Так і сталося: “Батьківщина” підтримала головний фінансовий документ країни, а їхній депутат з Миколаївської облради, член партії Андрій Власенко наступного ж дня після голосування очолив корпорацію.

Сама ж ДПЗКУ була створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій – лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп’яні заводи. Сумарно компанія налічує 55 підрозділів-філій. На потужностях корпорації можна зберігати 3,75 млн тонн зернових. Зокрема сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають орієнтовно 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

Водночас сама Тимошенко, яка, як стверджують народні депутати, домоглася призначення Власенка в ДПЗКУ, продовжує розповідати своїм виборцям про згубну земельну реформу, що на українській землі замість зерна хочуть вирощувати марихуану, і про те, яким вона була хорошим прем’єром і як за час її опозиції країну довели до злиднів. Але навіть в опозиції, з невеликою фракцією в Раді, Тимошенко примудряється домагатися призначення своїх людей на “хлібні посади”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *