Подарунок від МВФ-майже 3 млрд доларів! Зеленський зробив це-ніякої кризи. До Дня Незалежності: “осінь без проблем”

У понеділок, 23 серпня, набуло чинності рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) про розподіл спеціальних прав запозичення на рекордні 650 млрд доларів.

На сайті МВФ повідомляється, що частина цієї суми в розмірі 275 млрд доларів надійде країнам, що розвиваються.

Своєю чергою Україна без умов та зобов’язань отримає 1,928 млрд СПЗ, або 2,7 млрд доларів.

“Найбільший в історії розподіл спеціальних прав запозичення – близько 650 млрд доларів США – набуває чинності сьогодні. Цей розподіл є суттєвим додатковим стимулом для світу і, якщо його використати з розумом, унікальною можливістю подолати цю безпрецедентну кризу. Розподіл СПЗ забезпечить глобальну економічну систему додатковою ліквідністю, поповнить валютні резерви країн та зменшить їх залежність від більш дорогих внутрішніх чи зовнішніх запозичень”, – заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

Вона підкреслила, що спеціальні права запозичення – цінний ресурс, але рішення про їх використанні залежить від країн-членів. Вона висловила сподівання, що ці рішення будуть розумними та продуманими.

Додаткові СПЗ розподіляються між країнами залежно від їхньої квоти в МВФ.

Не отримають гроші Венесуела, М’янма та Афганістан – співпраця з цими країнами призупинена через нелегітимність їх правлячих режимів.

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова пояснила, що це – кошти нової емісії. 

“Чудовий подарунок до Дня Незалежності! Слава Україні”,– написала посадовиця у своєму фейсбуці.

Напередодні Міжнародний валютний фонд вирішив розподілити 650 мільярдів доларів між країнами-акціонерами. У такий спосіб там хочуть допомогти подолати наслідки пандемії COVID-19.

За словами директорки-розпорядника МВФ Кристаліни Георгієвої, це найбільше в історії виділення СПЗ.

“Це унікальна можливість подолати цю безпрецедентну кризу”, – зазначила вона.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса наголосив, що подарунковий транш МВФ гарантує Україні “осінь без проблем”. Адже саме у вересні держава повинна погасити борги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *