На ранок! Разумков в істериці, попався – порушив закон: Зеленський лютує. Викрили схему: є спільники. Догрався!

У Верховній Раді натякнули, що екс-спікер Дмитро Разумков міг порушити регламент. Такий висновок можна зробити з відповіді апарату ВР на запит «Української правди» про те, чи Розумков є членом фракції «Слуга народу».

Практично відразу після своєї відставки Разумков заявив, що залишається членом фракції «слуг», оскільки після обрання його спікером заяву про вихід не подавав, а фракція рішення про його виключення не приймала.

У свою чергу, в апараті ВР заявили, що зарахували Разумкова до позафракційних депутатів, бо такі вимоги регламенту – спікер не повинен входити до складу будь-якої фракції чи групи:

«У зв’язку з вищевикладеним, на вимогу чинного законодавства апаратом Верховної Ради України на сайті Верховної Ради було розміщено інформацію про те, що народний депутат України Разумков Д.А. не входить до складу жодної фракції чи групи».

Але в апараті ВР зробили важливе уточнення – жодного документа, який міг би підтвердити вихід Разумкова з фракції «СН», у них немає. Тому, власне, пропонують це з’ясувати у самих «слуг».

«Але все одно виходить цікава ситуація – якщо Разумков, як він сам стверджує, не виходив із фракції, то цим він з перших кроків свого спікерства порушив регламент. А тепер є його ревним поборником. Якось не зовсім логічно, Дмитре Олександровичу», – йдеться у телеграм-каналі.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки Михайло Лев та голова парламентського економічного комітету, нардеп від “Слуги народу” Дмитро Наталуха планують реалізувати корупційну схему, вивівши 2 млрд грн через Експортно-кредитне агентство на політичну кампанію ексспікера Разумкова. Із такою заявою у своєму блозі на “Цензор.НЕТ” директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

“Мова піде про Експортно-кредитне агентство та групу інтересів Наталухи – Разумкова. ЕКА – це приватна чи державна установа, яка допомагає вітчизняному експортеру в поширенні товарів на зовнішні ринки. За фактом страхує ризики експортерів”, – пояснив Кулик.

За його словами, станом на жовтень 2021 року статутний капітал ЕКА був 2 млрд грн. У разі настання страхових випадків на українських підприємствах НБУ може провести докапіталізацію, і ця сума зросте вдесятеро – до 20 млрд грн. Тому Експортно-кредитне агентство зацікавило Наталуху і Разумкова, вважає він.

Політолог зазначив, що внаслідок січневого конкурсу з добору членів наглядової ради агентства в ЕКА обрали лояльних до Наталухи кандидатів – Артема Гудкова та Ігоря Гужву. Останній є офіційним позаштатним радником парламентського комітету з питань економічного розвитку. Кулик пише, що за протекцією групи Разумкова – Наталухи до наглядової ради взяли В’ячеслава Попова, який протягом останніх п’яти років обіймав посаду голови наглядової ради банку “Гефест”.

Також, за словами експерта, у Міністерстві економіки, якому підпорядковане ЕКА, працює заступник міністра, пов’язаний із Наталухою, – Михайло Лев. Кулик заявив, що влітку Лев і Наталуха намагалися змінити керівництво правління ЕКА і завести туди “повністю своїх людей”. 14 липня на засіданні економічного комітету було заслухано інформацію про результати діяльності агентства. Водночас, стверджує політолог, Наталуха порушив закон і вийшов за межі своїх повноважень.

“По-перше, Наталуха не мав права заслуховувати справу правління ЕКА, бо в агентства є профільний комітет із питань фінансової політики під головуванням нардепа від “Слуги народу” Данила Гетманцева. Друге порушення – ЕКА не підзвітне Верховній Раді, це прямо написано у спеціальному законі №1792. А отже, Наталуха, перетворивши “заслуховування інформації” у “звіт”, удруге порушив закон”, – заявив політолог.

Кулик стверджує, що Наталуха підробив документи, оскільки зміст самого засідання і опублікований за його результатами протокол можуть бути різними. За словами політолога, Наталуха поспішав, тому що перед Разумковим ще влітку постала перспектива звільнення через загострення відносин із Банковою, і оскільки ексспікер готував майданчик для власного проєкту, команді потрібне було фінансування.

За його словами, для того, щоб ця схема запрацювала, Разумкову і його команді потрібен повний контроль над правлінням ЕКА.

Джерело:korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *