Готуємо неймовірно смачні мариновані кабачки на зиму

Сезон заготовок на зиму вже йде повним ходом, тому хотілося б поділитися з вами цим чудовим рецептом маринованих кабачків на зиму в банках (закривайте в півлітрових банках) – і вони відмінно зберігаються всю зиму (до весни вони не «доживають», відлітають швидко).

Необхідні інгредієнти:

  • 4 кг молодих кабачків;
  • 1 стакан (200 мл) 9% оцту;
  • 1 велику склянку (250 мл) рослинного масла;
  • сіль – 80 г;
  • 1 стакан (250 мл, 210 г) цукру;
  • 1 велика головка часнику;
  • 1 ч. ложка меленого чорного перцю;
  • 1 ст. ложка (з гіркою) сухої гірчиці;
  • пучок кропу.

Приготування

Кабачки миємо, обрізаємо краї, нарізаємо на шматочки. Для цього кожен кабачок розрізаємо вздовж на 4 частини, а потім ще поперек на 3 частини – з кожного кабачка виходить 12 невеликих скибочок, зручних для консервації і для їжі.

При бажанні, можна нарізати кружечками, як магазинні, але скибочками – дуже добре саме для півлітрових баночок.

Готуємо маринад: в миску висипаємо склянку цукру, третину склянки солі, стакан рослинного масла без запаху, 200 мл (гранований стакан) оцту (9%), чайну ложку меленого чорного перцю, столову ложку з гіркою сухої гірчиці, головку (10 зубчиків) часнику, роздавлених в землянці, і дрібно порубаний пучок молодого кропу. Все добре перемішуємо. Сіль з цукром повністю не розчиняться в маринаді, це нормально, нічого страшного.

Маринад виливаємо на нарізані кабачки, перемішуємо їх руками (можна скористатися медичними рукавичками) і залишаємо маринуватися на 3 години. Весь цей час потрібно періодично перемішувати кабачки з маринадом (приблизно кожні 20 хвилин).

Через три години кабачки трохи осідають і виділяють багато соку, його має вистачити, щоб покрити кабачкові скибочки в банках.

Поки овочі маринуються, готуємо банки. Знадобиться приблизно 10 півлітрових баночок (або ж 5 літрових). Банки потрібно вимити і простерилізувати в духовці або мікрохвильовій печі (налийте в баночки на 2 пальця води і витримайте в мікрохвильовій печі пару хвилин при повній потужності). Кришки просто кип’ятимо у воді 2-3 хвилини.

Всі банки наповнюємо кабачковими скибочками якомога щільніше, додаємо маринад – так, щоб скибочки були повністю покриті рідиною. Намагайтеся якомога щільніше укласти кабачкові шматочки – тоді рідини вистачить на всі баночки. Зверху банки накриваємо стерилізованими кришками.

Для стерилізації готуємо каструлю з високими бортиками і широким дном.

На дно каструлі кладемо згорнуту вчетверо серветку (якщо у вас є спеціальна для цього решітка – чудово). Важливо, щоб банки не стояли на голому дні каструлі, інакше вони можуть лопнути. Зверху на серветку поміщаємо банки, прикриті кришками. Наливаємо в каструлю холодну воду – по «плічка» банок.

І кожен раз, стерилізуючи нову партію банок, заливаємо їх холодною водою, щоб вона нагрівалася разом з банками, і вони не тріснули.

Ставимо каструлю на вогонь і доводимо воду до кипіння. Коли ви помітите, що вода навколо банок закипіла, зменшіть вогонь до малого, щоб кипіння було слабке. Дивимося на годинник: стерилізуємо півлітрові банки 10 хвилин, а літрові – 15 хвилин з моменту закипання.

Вимикаємо вогонь під каструлею. За допомогою рушника, акуратно виймаємо по одній банці з води і відразу закриваємо їх закаточним ключем (або закручуючими кришками).

Закриті банки перевертаємо догори дном і встановлюємо в затишному місці, де їх ніхто не потривожить протягом доби – поки баночки повністю охолонуть. Відразу ж гарячі банки накриваємо ковдрою або товстим махровим рушником, щоб вони холоднішали повільно.

Після цього мариновані кабачки ставимо на зберігання в комору або в будь-яке інше прохолодне місце. При кімнатній температурі вони будуть відмінно стояти.

Смачного!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *