Гордон: цю інформацію знає дуже вузьке коло людей – ця шoкyючa подія, розділить історію України на дві частини

День, який мав стати вододілом для українського суспільства, настав. Про це 19 листопада в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на каналі “Україна 24” заявив український журналіст, засновник видання “ГОРДОН” Дмитро Гордон.
Гордон вийшов до мікрофону після того, як у ефірі програми показали інтерв’ю колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони України Василя Бурби.

У цьому інтерв’ю Бурба розповів, що глава Офісу президента України Андрій Єрмак говорив йому, що вказівка перенести операцію із затримання вагнерівців надійшла від президента Володимира Зеленського. Бурба вважає, що її переносити не можна було, і це одна з причин провалу.

Це провал. Які причини, ви питаєте. Перша причина провалу – у нас є “кріт”, який працює на Росію. Друга причина – наша погана підготовка. І третя причина провалу – хороша робота контррозвідки Білорусі”, – говорив Бурба.

Ексглава ГУР також повідомив, що його працівників, які знали про операцію щодо вагнерівців, звільнили та забрали документи прикриття, а його самого відправили у відставку, коли він склав список причетних до операції.

“Мені дуже важко зараз говорити щось. Увесь цей час, поки ми були в ефірі, мені фізично погано, – сказав Гордон, вийшовши до мікрофона. – Спробую пояснити чому. Вісім місяців тому в ефірі Василя Голованова на каналі “Україна 24” я сказав, що такий день скоро буде, який змінить історію України. Я знав, про що кажу. Я знав, що вийде розслідування групи Bellingcat про вагнерівців. І я знав подробиці цього… Це не скандал, це жах і жах. І коли з причин, які стали відомі пізніше, розслідування перенесли, і воно не вийшло у призначений термін, ми з Юрієм Бутусовим записали інтерв’ю та розповіли те, що знали [про спецоперацію]. Так ось, день, який розділить історію України на дві частини – до і після, – настав. Це відбувається просто зараз, на наших очах. Ми всі – свідки того, що історія сучасної України розділилася на два етапи: до сьогоднішньої програми Савіка Шустера та після, до виступу Василя Бурби та після”.

Журналіст наголосив, що операція була, хоча керівництво країни спочатку заперечувало це.

“І те, з якою навіть не розлюченістю, а з якою дурістю вищі посадовці України брехали народу України, що цієї спецоперації не було, викликає в мене подив і розчарування”, – сказав Гордон.

На його думку, влада країни в цій ситуації “забрехалася остаточно”.

“Після того що прозвучало з вуст генерала Бурби, після того що опублікував Христо Грозєв (а ні в кого, напевно, немає сумніву, що Христо Грозєв ще багато чого опублікує), я вважаю, що президент України Володимир Зеленський має негайно усунути всіх чинних [посадових] осіб, яких назвав генерал Бурба, від виконання їхніх функційних обов’язків, негайно до повного з’ясування обставин цієї найважчої для України історії… Я вважаю, що Володимир Олександрович має екстрено поговорити з нашими західними партнерами – він знає з ким, – які мають телефонні переговори, і не одні, вищих посадовців України з вищими посадовцями іншої країни, під час яких було передано деталі цієї спецоперації. Тобто відбувся не просто злив, сталася зрада. І те, що операцію було відстрочено, – це не провал. Це зрада, це справжня зрада державних інтересів”, – наголосив журналіст.

Гордон додав: глава ГУР підпорядковується лише міністру оборони та президенту.

“Чому верховний головнокомандувач не говорить на такі теми з керівником ГУР? Як можна когось делегувати, як можна розширювати коло людей, які, згідно зі своїми функційними обов’язками, не повинні знати подробиць таких речей? Тому я як громадянин України хочу знати: чи є в найближчому оточенні президента агенти РФ, хто з людей, пов’язаних із президентом, підтримує стосунки зі спецслужбами Росії, чи є цей злочин, про який я щойно сказав, результатом дурості, цілеспрямованих дій зі зриву спецоперації чи результатом дії російських спецслужб із зриву операції? Я знаю, російські спецслужби нічого не підозрювали, тобто українське ГУР повністю переграло ФСБ”, – сказав журналіст.

Він висловив упевненість, що історія цієї спецоперації стане сюжетом для фільмів, зокрема голлівудських.

“У нас приголомшливі розвідники. Такого рівня операції сьогодні мало хто у світі може собі дозволити. Нам не треба ні на кого озиратися. Для нас прикладом має бути Ізраїль. Образили десь представників Держави Ізраїль – Ізраїль може і викрасти, і знищити, і все, що завгодно. І ні перед ким не повинен звітувати. Тому це вищі державні інтереси. І ще мені здається, що всі наші керівники смертельно бояться Путіна. У них трясуться коліна. Ну, хлопці, якщо ви боїтеся, не йдіть на ці пости! Тут потрібні сталеві яйця, тут треба бути такими, як [президент Туреччини Реджеп] Ердоган. Якщо у вас так не виходить, йдіть, звільніть місце для інших”, – додав Гордон.

Bellingcat кілька разів анонсувала вихід розслідування про вагнерівців, але щоразу його переносили. Наприкінці липня вихід анонсували “найближчим часом”. Видання DT.UA, посилаючись на власні джерела, повідомляло у березні про бажання Bellingcat записати позицію Офісу президента України щодо зриву операції. В ОП тоді заявили, що розслідувачі Bellingcat не були в Офісі президента і “ні з ким не зустрічалися”.

26 вересня в Belllingcat заявляли, що розслідування про вагнерівців завершено. 17 листопада Bellingcat опублікувала спільне з російським виданням The Insider розслідування “Анатомія “вагнергейту”: зухвала українська операція із затримання російських найманців”.

Після виходу розслідування російський журналіст Роман Доброхотов, шеф-редактор The Insider, пояснив, що його відкладали, зокрема, через брак коментарів Зеленського та Єрмака.

“Ми хотіли отримати якусь відповідь, роз’яснення з боку Офісу президента та самого президента. Пів року тому всі запити вже було відправлено, перші спроби поспілкуватися зроблено. І йшла якась дуже дивна тяганина: з нами то погоджувалися поговорити, то відмовлялися, то пропонували поговорити ще з кимось, цей хтось ще говорив одну версію, потім хтось приносив якусь іншу версію, – це навіть не версії, це можна трактувати 10 різними способами. Наприклад, він казав, що Україну намагаються втягнути до цієї операції. Хто намагався? США, Росія, Білорусь? Тобто дуже незрозумілу, розпливчасту гіпотезу запропонували нам з того боку. Ми чекали, але скільки часу минуло? Скільки вже можна? Пройшов майже рік відтоді, як розпочали розслідування. Пора б і честь знати”, – сказав Доброхотов.
Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/politics/den-jakij-rozdilit-istoriju-ukrajini-na-dvi-chastini-nastav-gordon-1582388.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *