10 хвилин тому! Прямо в залі суду – свідок здав: Кива в істериці. Він втік, терміновий літак. Скрутити!

Жомова яма — не офшор. Суд почав розгляд цивільної конфіскації доходу Киви Ця справа вважається першим в історії України цивільним позовом про визнання активу необґрунтовано набутим і стягнення його у дохід держави.

Під удар попав Ілля Кива — народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя». Парламентарій задекларував 1,25 грн доходу у 2019 році від оренди гаражу та жомової ями площею 400 квадратних метрів — місця для відходів під час виробництва цукру з буряку.

Прокурор просить визнати дохід від оренди жомової ями необґрунтованим активом і стягнути гроші на користь держави. Як показала експертиза, ринкова ціна об’єкта в містечку Заводське, Полтавської області — 195 тисяч гривень. Це підтверджується і тим, що Кива у грудні 2019-го продав жомову яму лише за 205 тис. грн.

У детективів Національного антикорупційного бюро виникла підозра — що орендою жомової ями і гаражу Кива намагався легалізувати дохід, який не міг пояснити.

Раніше журналісти Bihus.Info розповіли, що народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Ілля Кива заробив 1,2 мільйона гривень за рік від здачі в оренду ями для відходів на Полтавщині.

Водночас депутат проживав у незадекларованому помешканні в центрі столиці, на вулиці Лютеранській. Витрати Киви на квартиру й охорону могла покривати задекларована жомова яма.

Антикорупційний прокурор Денис Демків подав позов про конфіскацію 1,25 млн грн доходу від жомової ями у дохід держави.

У суді прокурор буде доводити зв’язок Киви з активом і необґрунтованість походження такого активу.

Вищий антикорупційний суд почав розгляд справи і вже провів два засідання, в останньому розпочавши допит свідків і дослідження письмових доказів.

Ілля Кива як відповідач до суду ще ні разу не з’явився. Його представляють адвокати — Михайло Баховський і Віталій Чумак.

У 2007 році Ілля Кива придбав жомову яму і гараж у Німецької євангелічно-лютаранської релігійної громади міста Полтава. На той період громаду очолювала Кива Катерина Василівна — мати Іллі Володимировича.

У 2010-му Кива нерухомість начебто продав. Тому прокурор вважає, що на 2019 рік Кива взагалі не мав ніяких прав на цю яму. Водночас були реальні власники, які змінювалися і сьогодні користуються цим майном. Справжній власник повинен дбати про майно, сплачувати податок за землю, комунальні послуги. І ці платежі робив не Кива.

Львівська фірма-орендар, яка виплатила Киві більше мільйона, — ТОВ «Компанія «Сіквел» — має ознаки фіктивності, фігурує у кримінальному провадженні і її рахунки були арештовані.

Прокурор стверджує, що «Сіквел» не мала «жодної ділової мети на території Полтавської області», де розташована жомова яма.

26 грудня 2018-го Кива вилетів в Італію (Рим) і повернувся 13 січня 2019 року. Однак це не завадило йому 3 січня 2019-го підписати договір оренди із адресою підписання у місті Києві. Того ж 3 січня 2019-го у місті Заводське Полтавської області від імені Киви підписано акт приймання-передачі жомової ями орендарю. У цей день Кива як власник мав би показувати компанії «Сіквел» жомову яму, користування якою коштуватиме більше мільйона гривень на рік. Але, як з’ясувалося, насправді нардеп фізично перебував в столиці Італії.

31 грудня 2019-го знову підписувався акт — тепер Кива приймав від оренадаря яму назад. Судячи із документу, нардеп мав приїхати в Заводське і особисто пересвідчитися у збереженні свого майна. Однак ще за три дні до цього Кива чартерним рейсом вилетів в Аліканте (Іспанія), тому не міг фізично цього зробити. На середземноморському узбережжі Кива залишався до 2 лютого 2020 року.

У засіданні 27 липня з’явився свідок — Микола Чепурко, директор ТОВ «Укрзв’язокмонтаж», на території якого знаходяться жомова яма і гаражі. У 2005 році керівником цієї фірми був сам Ілля Кива.

Свідок Чепурко пояснює, що зараз комплекс площею гектар має двох власників — Ніну Гайдар (99%) і Юлію Павелко (1%). Ці ж дві жінки є засновницями фірми «Укрзв’язокмонтаж» і найняли Чепурка директором.

Саме Павелко володіє часткою, в яку входить жомова яма і гараж. Чепурко пригадує, що об’єкт використовувався до 2014 року, а потім його закрили і кілька разів перепродували. Але отримувати такі гроші за оренду цього об’єкту – це абсурд.

— Зі мною ніхто ніякого договору не підписував, ніяке майно у власність і оренду не передавалося. Ні з ким із представників цієї фірми («Сіквел» — ред.) я не зустрічався, не бачився ніколи… Територія огороджена парканом повністю. На території знаходяться гаражі і жомова яма… Там колись був відгодівельний комплекс. [Потім] комплекс був закритий і виділена ця жомова яма під будівництво цеху по утилізації вуглеводів. Цим займався знайомий нам усім Ілля Кива… На даний час дільниця ця знаходиться у стані демонтажу, не працює нічого, в бур’янах там таке… Коли приїжджали… бачили в якому стані знаходиться, — каже Чепурко, звертаючись до прокурора.

Суд дослідив частину письмових доказів і відклав слухання справи до 9 серпня.

Джерело:korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *